Min modelljärnväg
Första tåget var av trä..
Storskaligt på vardagsrumsgolvet
Det började tidigt
Jag har alltid varit fascinerad av modeller: Framför allt tågmodeller. Mitt första tåg fick jag redan 1950. När jag blev lite äldre var tåg, vagnar, räls och hus ett stående inslag på önskelistan – för både jul och födelsedagsfirande.
Den första tågbanan byggdes på ett bord i
mitt pojkrum. Fabrikatet var redan från början Märklin. Vi bodde då i Sparreholm . Närmsta tågaffär låg i Flen. Dit var det
1,5 mil. När jag samlat ihop tillräckligt med pengar för att komplettera anläggningen blev det en cykeltur till Flen. För mer avancerade inköp var det Eskilstuna som gällde.
Många av de modeller som fanns med redan i början av 1950-talet har jag kvar och de fungerar fortfarande. Utbudet av svenska förebilder var starkt begränsat på den här tiden. Husmodellerna, som ofta var av trä, fick svenskklingande namn när de importerades. En del plastmodeller dök upp på marknaden. – med de var verkligen plastiga.
Julklappar
Svenska namn på tyska hus
Pastellfärgat plasthus
Märklins kataloger har alltid varit en källa till inspiration.
Fallers huskatalog med svartvita bilder på tyska husmodeller och
"Min modelljärnväg" gav tips till "nybyggaren"
Första tågbanan byggde jag i mitt pojkrum i i Sparreholm
Mitt första lok var ett svenskliknande växellok, som fortfarande hänger med över 60 år senare
70 och 80-talet
På 70-talet bodde vi i Bromma Kyrka. I källaren fanns det perfekta rummet för att bygga en stor modelljärnväg. Det blev en tung och klumpig anläggning som aldrig blev riktigt färdig.
Den skrotades när vi 1980 flyttade till Lidingö. Förutom lok och vagnar finns borgen kvar på min nya anläggning - nu som ruin.Även villan på Lidingö hade gott om utrymme för en modelljärnväg och ett avancerat bygge påbörjades under några år. Nu med Märklins K-skenor. Jag har inga bilder kvar från den anläggningen.
Vid nästa flytt packades det rullande materialet i kartonger och det skulle dröja till 2006 innan det var dags att öppna flyttlådorna.
Anläggningen i Bromma fick besök av barnens hamster
2000-talet
2006 var det dags att plocka upp kartongerna igen. Under ett antal år byggde jag min nuvarande anläggning i mitt arbetsrum. Tågbanan växte och snart fick jag knappt plats med mitt skrivbord. Efter några år tvingades jag att minska ytan för att få plats med annat. Det hade hänt mycket på materialfronten, sedan första bygge. Frigolit och lättgips gör landskapet lättarbetat.
Nedan bilder från min nuvarande anläggning...
Husmodellerna har blivit mer verklighets-trogna. Här en "Euromod" modell – Åseda station. Nedre bilden visar stationen idag.
Stomme av trä, hönsnät, tidningspapper, tapetklister och gips användes för att bygga berg och landskap. Det var både tungt och svårarbetat.
Den gamla borgen har hängt med under alla år, Även om den nu med hjälp barnen förvandlats till en ruin
Bygghjälp av Gustav och Shanti