Svenska Nyhetsbyrån – storkonsument av teckningar
Svenska Nyhetsbyrån var en stor konsument av teckningar. Ett hundratal tidningar köpte material och det var kul att se sina “gubbar” i allt från Västernorrlands Allehanda till Skaraborgs Läns Annonsblad.
Svenska Nyhetsbyrån hade på den här tiden en mycket bred verksamhet. Med allt från ledare, mode, motor, sport till följetänger och kåserier.
Jag fick rita det mesta. Det blev naturligtvis mycket politik, men framför allt mängder av små illustrationer om alla möjliga ämnen. Förutom alla illustrationer fick jag rita och skriva egna ”pennkakor”. Teckningarna kunde av naturliga skäl inte vara lika stora som i Norrköpings Tidningar och Östgöta Correspondenten. Helst skulle de gå att trycka upp på en A4-sida, som med post kunde distribueras till Nyhetsbyråns kunder.
Varje teckning var en utmaning. Var den inte tillräckligt bra syntes det direkt i statistiken över publicerade teckningar. Efter ett tag lärde jag mig vad som sålde och jag visste ganska väl vilka tidningar som skulle publicera bilderna.
Nyhetsbyrån höll till i det klassiska tidningskvarteren i Klara, som just hade börjat rivas. Trappuppgången till redaktionen ockuperades varje natt av stáns uteliggare, som snabbt plockade undan Vino Tintoflaskorna när det kom någon besökare till redaktionen. Med tiden vande de sig att jag dök upp på morgonen och jag hörde hur det tisslades när jag tog i dörrhandtaget. ”Äh det är bara grabben” och så fortsatte livet som vanligt.
Några exempel ur min produktion för Svenska Nyhetsbyrån
Text och bild..
Karikatyrer på dåtidens kändisar
Ernst Hugo Järegård
Följetänger
Mode
Illustrationer till notiser mm
Potatis –
mjölig och
nybakad
Det hände att nyhetsbyrån skickade ut helgläsning, noveller, följetänger – ja till och med en och annan spökhistoria.
Det fanns en tid när budgetpropositionen var en väl bevarad hemlighet fram till den dag och det klockslag som regeringen bestämt. Eftersom jag jobbade åt en nyhetsbyrå fick vi materialet en vecka innan deadline. Vi hade tid att läsa igenom och bearbeta allt underlag. Och det läckte aldrig.
Alla tidningar gav stort utrymme åt budgeten. Ofta publicerades den på 4-5 sidor och det var få tidningar som tryckte tabloid på den tiden.
Min uppgift som tecknare var att rita 4-6 stora teckningar som presenterade helheten, samt två teckningar till varje departement. Orsaken att vi gjorde denna stora mängd teckningar var att tidningar vars spridningsområde gick i varandra fick hälften av teckningarna var. På så vis var man säker på att konkurrenten inte hade samma teckning på framsidan.
Tidningar som var ensamma inom sitt område fick hela materialet och det hände några gånger att de publicerade samtliga teckningar samma dag.
Nådiga luntan – årets största projekt
När vi fick materialet från departementet, hjälptes vi åt att läsa och spåna ideér. Vi hade trots allt inte alltför mycket tid på oss, eftersom bilderna skulle tryckas upp och skickas med post till landsortstidningarna som också de behövde lite tid för att bryta och redigera det hela.
Medarbetare
Under nyårshelgen 1970 arbetade jag som vanligt med att illustrera regeringens budget – Nådiga Luntan – åt Svenska Nyhetsbyrån. Jag blev inte lite förvånad när Nyhetsbyråns chefredaktör Charlie Asp berättade att han engagerat en ny medarbetare – vem ville han inte tala om – men jag skulle träffa honom på Gylldene Freden.
Den nye medarbetaren visade sig vara Yngve Holmberg som hösten innan avgått som partiledare. Yngve skulle hjälpa oss att läsa och kommentera regeringens budget.
Yngves kommentar när vi
träffades var “det är skönt
att vara på andra sidan
ritstiftet för en gångs skull”.
Skrytvalsen – 1971 års budget
Illustrationer till noveller och spökhistorier
Valår 1973
Strängs skrädderi 1971
Olof Rydbeck
Tvillingdetektiverna
Bosse och Anita